Elke week staat Leya te trappelen om Anne weer te zien. Van tevoren heeft ze vaak al ideeën wat ze graag wil doen en appt Anne daarover. Dit gaat om en om: soms heeft Leya een tof idee en soms komt Anne met iets leuks. Ze doen van alles samen: grote uitjes, maar ook gewoon lekker thuis spelletjes doen.
De organisatie Big Brothers Big Sisters (inmiddels: Big Friends) is er voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud. De ‘Littles’ worden gekoppeld aan een Big Brother of Sister om na schooltijd of in het weekend samen iets te ondernemen Leya en Anne zijn sinds 7 maanden maatjes van elkaar. Elke week spreken ze met elkaar af om iets leuks te gaan doen. Zo gaan ze samen op pad naar de dierentuin, bakken ze lekkere kerstkoekjes of pizza of ze gaan in Nieuwegein naar het trampolinepark om zo hoog mogelijk te springen.
De match
Allebei zijn ze erg blij met de match die is gemaakt. De moeder van Leya hoorde op het consultatiebureau van Big Brothers Big Sisters. Ze meldde haar dochter aan en al snel werd gezocht naar een match. De wens van Leya was een jong iemand. Omdat zij zelf van Frans-Marokkaanse afkomst is, zou iemand met een buitenlandse achtergrond perfect zijn. Die zou waarschijnlijk beter begrijpen dat zij zich niet altijd overal tussen voelt passen. Al heel snel werd een Duits maatje gevonden: Anne. Gelijk na het eerste gesprek was er een superklik en konden ze gaan afspreken.
“Als moeder kreeg ik even het gevoel dat ik het misschien niet goed deed. Al snel begreep ik dat het niet zo is dat iemand anders jouw kind opvoedt, maar dat het een aanvulling is.”
In haar vaste baan als projectleider werkt Anne veel met vrijwilligers. Toen kwam ze op het idee om zelf ervaring op te doen als vrijwilliger en meldde zich aan bij Big Brothers Big Sisters. Na het eerste gesprek volgde ze een online training en werd al snel gebeld dat er een Little op zoek was naar een Big Sister. De rest is geschiedenis!
Leya vindt het ontzettend leuk om een Big Sister te hebben en er lekker op uit te gaan. Voor Anne brengt dit veel gezelligheid. Ook vindt ze het mooi om te zien hoe Leya zich ontwikkelt, zelfbewuster wordt en de doelen behaald die ze van tevoren heeft opgeschreven. Buiten de familie vindt Leya het lastig om contact te maken. Nu leert ze op een veilige manier dat ze buiten de familie ook een klik kan maken met anderen en dat ze goed is zoals zij is. De moeder van Leya vertelt: “Als moeder heb je het idee dat je het niet goed doet. Het is niet zo dat iemand anders de opvoeding op zich neemt, het is buiten het opvoeden. Anne is een maatje, dus als je kind iets niet bij jou wilt leggen, dan kan zij dit delen met Anne. Het is een aanvulling en geen vervanging en dat is heel erg mooi.”
© 2022, Stadsnetwerk Gelijke Kansen Utrecht