Hieronder vind je vragen die vaak gesteld worden door onze (potentiële) vrijwilligers. Heb je een andere vraag, neem dan gerust contact met ons op.
Ben ik de persoon die Big Friends zoekt?
Wat houdt het in om vrijwilliger bij Big Friends te zijn?
Hoe word ik vrijwilliger bij Big Friends?
Hoeveel tijd kost het om vrijwilliger bij Big Friends te zijn?
Wat kan ik doen met het kind of de jongere waar ik mee gematched ben?
Wat zijn de kosten als vrijwilliger bij Big Friends?
Wat levert het mij op om vrijwilliger te zijn bij Big Friends?
Mag ik iemand meenemen tijdens mijn afspraken met het kind of de jongere?
Wie zijn de kinderen en jongeren bij Big Friends?
Hoe maken jullie de match tussen kind en vrijwilliger?
Ben ik de persoon die Big Friends zoekt?
Bij Big Friends zoeken we mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor kinderen en jongeren. We zijn op dit moment actief in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.
Afhankelijk van het programma is de minimumleeftijd 18 of 21. Je kunt vrijwilliger worden voor Big Friends @ School in Rotterdam en Big Bunch in Amsterdam als je ouder bent dan 18 jaar. Voor ons reguliere programma Big Friends geldt een minimumleeftijd van 21 jaar.
We kijken vooral naar je persoonlijke eigenschappen; opleiding of beroep is minder van belang. Onze vrijwilligers zijn stabiele, verantwoordelijke en betrouwbare volwassenen met het geduld, de humor en de flexibiliteit om minstens één uur per week voor minimaal één jaar tijd door te brengen met een kind of jongere.
Wat houdt het in om vrijwilliger bij Big Friends te zijn?
Als vrijwilliger bij Big Friends fungeer je als mentor voor een kind of jongere. Je biedt ondersteuning, vriendschap, begeleiding en helpt bij de persoonlijke ontwikkeling. Je bent een goede luisteraar, geduldig, flexibel en empathisch. Je helpt het kind of de jongere om hun kwaliteiten en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Je bent geen Sinterklaas, plaatsvervangende ouder of therapeut.
Hoe word ik vrijwilliger bij Big Friends?
Via onze website schrijf je je in. Vervolgens wordt er contact met je opgenomen om kennis te maken en te kijken of het programma van Big Friends bij jou past. Vervolgens is er een introductie. Tijdens deze avond leer je meer over Big Friends, onze werkwijze en de kinderen en jongeren die wij ondersteunen. Uiteraard is daar ook ruimte om vragen te stellen.
Zie je het daarna zitten om vrijwilliger te worden, dan begint de screening. Zo nemen we bij jou thuis een diepte-interview af. Dit helpt ons ook om een goede match te vinden tussen jou en een kind of jongere. Daarnaast vragen we een VOG voor je aan en benaderen we referenten die je opgeeft.
Tijdens een verplichte training bereiden we je voor op je rol als mentor en daarna is het aan ons om de match te maken: je wordt gekoppeld aan een kind of jongere.
Hoeveel tijd kost het om vrijwilliger bij Big Friends te zijn?
We vragen je om minimaal één uur per week te besteden met het kind of de jongere, voor tenminste één jaar.
Wat kan ik doen met het kind of de jongere waar ik aan gekoppeld ben?
Je kunt allerlei activiteiten ondernemen, zoals sporten, knutselen, of gewoon een wandeling maken. Het gaat om samen tijd doorbrengen en interesses delen. Natuurlijk kan het leuk zijn om een keer naar het museum, theater of bioscoop te gaan, maar samen tijd doorbrengen is het allerbelangrijkste. Of dat nou samen boodschappen doen, een potje voetballen of een spelletje spelen.
Wat zijn de kosten als vrijwilliger bij Big Friends?
De kosten hangen af van de activiteiten die je onderneemt. We adviseren om je bewust te zijn van de kosten wanneer je een activiteit kiest, zodat de focus ligt op de relatieopbouw en niet op uitgaven. Er zijn ook meer dan genoeg activiteiten die niets hoeven te kosten, zoals wandelen, voetballen, een spelletje spelen of gewoon gezellig kletsen samen.
Wat levert het mij op om vrijwilliger te zijn bij Big Friends?
Als vrijwilliger draag je bij aan de positieve ontwikkeling van een kind of jongere. Je maatschappelijke inzet en de ervaringen die je opdoet, verrijken jouw leven en verbreden je horizon. Je kunt deze ervaring ook toevoegen aan je CV of LinkedIn profiel.
Mag ik iemand meenemen tijdens mijn afspraken met het kind of de jongere?
In het begin is het belangrijk om 1-op-1 tijd door te brengen om elkaar te leren kennen. Later kan het waardevol zijn om jouw naasten te introduceren, maar de focus moet altijd liggen op de vriendschap met het kind of de jongere.
Wie zijn de kinderen en jongeren bij Big Friends?
De kinderen en jongeren bij Big Friends komen uit gezinnen die rond moeten komen van een minimuminkomen. Ze komen uit diverse culturele, etnische en religieuze achtergronden. We vinden het belangrijk om goede matches te maken, dus we kijken ook goed wie er bij elkaar passen.
Sommige kinderen en jongeren zijn echter niet geschikt voor een match bij Big Friends. De problemen die zij hebben, zijn dan van dusdanige aard dat zij buiten de competentie van de vrijwilliger/mentor vallen om daar op een verantwoorde manier mee om te kunnen gaan.
Hoe maken jullie de match tussen kind en vrijwilliger?
Bij het maken van de match kijken we naar de afstand van deur tot deur, maar ook naar de interesses van jullie beide en de overeenkomsten daarin. Natuurlijk is het fijn dat karakters ook matchen, we willen natuurlijk dat jullie het gezellig hebben met elkaar. Ook houden we rekening met wensen van beide kanten, zo kan een vrijwilliger bijvoorbeeld aangeven welke leeftijdsgroep het beste bij hen past.