Informatie vrijwilligers

Vrijwilligers zijn het fundament van Big Friends. Zonder vrijwilligers kunnen we immers geen matches maken. Het worden van een Big Friend is inspirerend, bijzonder en waardevol. Je draagt bij aan een positieve verandering in de toekomst van een kind of jongere, doordat zij zich gezien en erkend voelen. Wat aandacht krijgt, groeit. En dat is de moeite meer dan waard.

Onze Big Friends zijn enthousiaste vrijwilligers van 21 jaar of ouder die in Rotterdam, Utrecht of Amsterdam wonen. Elke week ga je met elkaar op pad, voor ten minste 1 jaar. Je onderneemt samen leuke activiteiten, zoals sporten, spelletjes doen, knutselen, naar de speeltuin of een museum bezoeken.

Ben je al wel 18, maar nog geen 21?

Ben je nog geen 21 maar al wel 18 jaar of ouder en heb je interesse om vrijwilliger te worden? Voor ons Big Friends programma geldt helaas een minimum leeftijd van 21 jaar, maar we vinden het wel heel leuk en bijzonder als jonge mensen zich al willen inzetten voor een ander.

In Rotterdam en Amsterdam hebben we twee programma's waar je al wel voor in aanmerking komt. In Rotterdam kun je je aanmelden voor Big Friends @ School en woon je in Amsterdam, dan zou je begeleider van de Big Bunch kunnen worden. En anders zien we je aanmelding graag binnenkomen als je 21 bent!

Begeleiding

In de aanloop naar en gedurende de match word je professioneel begeleid door een van de matchcoördinatoren van Big Friends. We gooien je dus niet zomaar in het diepe; je kunt altijd bij iemand terecht om ervaringen uit te wisselen, tips te vragen of bij te praten. Ook zijn er regelmatig evaluaties zodat we weten hoe de match loopt en kunnen we helpen of bijsturen indien nodig.

Tot slot organiseren we gedurende het jaar verschillende activiteiten, zoals vrijwilligersborrels waarbij je met andere vrijwilligers in contact komt.

Aannamebeleid vrijwilligers
Big Friends maakt uitsluitend gebruik van gekwalificeerde vrijwilligers. Dat betekent niet dat je een bepaalde opleiding of ervaring nodig hebt, maar dat we samen kijken of ons programma bij je past. Omdat we met kinderen werken, zijn we hier erg zorgvuldig in en zorgen we ervoor dat je door onze professionele matchcoördinatoren beoordeeld, gescreend en aangenomen wordt.

Wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger, nemen we contact op en plannen een intakegesprek. Na het intakegesprek vragen we een VOG aan voor de vrijwilliger, die elke twee jaar opnieuw wordt aangevraagd. Als je samenwoont met anderen, zoals een partner of huisgenoten, vragen we ook voor hen een VOG aan. Er wordt daarnaast gevraagd naar referenties. Deze referenties worden door de matchcoördinatoren gebeld, gemaild en geverifieerd.

Zodra de VOG is binnengekomen en de referenten zijn nagetrokken, wordt de vrijwilliger -indien alles positief is beoordeeld - aangenomen om deel te nemen aan het programma. Er volgt een (meerdelige) training om de vrijwilliger bekend te maken met onze werkwijze. De vrijwilligers ondertekenen een overeenkomst waarin zij zich voor ten minste 1 jaar beschikbaar stellen als mentor, en eveneens een geheimhoudingsovereenkomst, een gedragsprotocol en een meldprotocol voor seksueel overschrijdend gedrag.

Meer weten?
Lees hier veelgestelde vragen van (potentiële) vrijwilligers
Bekijk hier ervaringen van andere vrijwilligers

Meld je nu aan